lclife
Frittata
Snídaně nebo bleskový oběd nebo večeře z mála surovin? Frittata je správná odpověď, kterou hledáte. Frittata je zapečená vaječná omeleta, do které můžete přidat spoustu vašich oblíbených ingrediencí, které doma najdete (zbytek pečené masa, slaninu, klobásu, zeleninu (papriku, jarní cibulku, cuketu, špenát, hrášek, rajčata), sušená rajčata, sýr).
Suroviny (pro 2 osoby):
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 160 °C. Cuketu nastrouhejte nahrubo, z nastrouhané cukety vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Šalotku a jarní cibulku nakrájejte nahrubo, zpěňte na kousku másla v pánvi, která je vhodná i do trouby. Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte polovinu rozdrobeného balkánského sýru a ochuťte pepřem a muškátovým květem. Nastrouhanou cuketu, nakrájenou šunku, hrášek a balkánský sýr vmíchejte do vajec a nalijte na pánev. Navrch pokládejte na půlky rozkrojená cherry rajčátka a posypte druhou polovinou balkánského sýra. Pečte zhruba 2 minuty, než Vám začnou vejce tuhnout. Poté vložte pánev do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut do zlatova. Poté nechte frittatu krátce odstát, aby se zpevnila a krájejte na klínky jako dort.
příprava: 10 minut
pečení: 20 minut
Suroviny (pro 4 osoby):
Postup přípravy:
Rozpalte gril. Cherry rajčátka rozložte řeznou stranou nahoru na plech vyložený alobalem. Grilujte 5 minut, vyndejte z trouby a nechte trochu zchladnout. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Máslo rozpusťte v pánvi vhodné do trouby a nechte na něm zavadnout špenát. Přidejte ochucená vejce, posypte sýrem (čedar) a bazalkou (trošku si nechte na ozdobu) a urovnejte pomocí vidličky. Navrch rozložte řezem dolů rajčátka, trochu je zatlačte. Posypte kozím sýrem a nechte na středním plameni asi 6 minut zpevnit. Pak přesuňte pod gril a zapečte dozlatova. Posypte obloženou bazalkou a podávejte.
příprava: 15 minut
pečení: 10 minut
Zeleninové saláty
Suroviny:
Postup přípravy:
Očištěnou okurku rozříznete na poloviny, pomocí lžičky vydlabejte jadérka a nakrájejte na menší kousky. Přendejte do misky a postupně přidejte zbylou zeleninu – na menší kousky nakrájené ředkvičky, cherry rajčátka na čtvrtiny, lahůdkovou cibulku na kolečka. Osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Na konec přidejte omytou a osušenou rukolu a polníček, a ještě jednou promíchejte.
Sýr halloumi rozřízněte na poloviny a opečte v rozehřáté pánvi s trochou olivového oleje dozlatova. Před servírováním nakrájejte na tenké plátky.
Suroviny – Dresink s dijonskou hořčicí:
Energetické hodnoty:
Tuky
z toho nas. mast. kyseliny
Sacharidy
z toho cukry
Vláknina
Bílkovina
Sůl
na 100 g
291 kJ/
70 kcal
6,00 g
0,97 g
2,81 g
0,70 g
1,04 g
1,26 g
0,05 g
dávka 880 g
2563 kJ/
613 kcal
52,80 g
8,53 g
24,77 g
6,19 g
9,14 g
11,10 g
0,42 g
Suroviny:
Postup přípravy:
Omytý a osušený polníček vložte do mísy. Přidejte na půlku překrojená cherry rajčátka a nastrouhaný parmazán. Salát lehce promíchejte a přelijte dresinkem.
Suroviny – Dresink s dijonskou hořčicí:
Energetické hodnoty:
Tuky
z toho nas. mast. kyseliny
Sacharidy
z toho cukry
Vláknina
Bílkovina
Sůl
na 100 g
490 kJ/
117 kcal
9,83 g
1,98 g
3,17 g
1,49 g
0,83 g
4,22 g
0,05 g
dávka 660 g
3231 kJ/
772 kcal
64,90 g
13,08 g
20,93 g
9,85 g
5,50 g
27,87 g
0,30 g
Suroviny:
Postup přípravy:
Červenou a žlutou papriku a ledový salát nakrájejte na kostky, cherry rajčátka na čtvrtky, zelené olivy překrojte na poloviny a bazalku na větší kousky. Zeleninu přendejte do větší mísy, pokapejte šťávou z ¼citronu a trochou olivového oleje, osolte, opepřete a zlehka promíchejte.
Energetické hodnoty:
Tuky
z toho nas. mast. kyseliny
Sacharidy
z toho cukry
Vláknina
Bílkovina
Sůl
na 100 g
199 kJ/
47 kcal
3,04 g
0,47 g
4,11 g
2,83 g
2,12 g
0,95 g
0,50 g
dávka 700 g
1390 kJ/
332 kcal
21,29 g
3,26 g
28,74 g
19,79 g
14,85 g
6,67 g
3,53 g
Suroviny:
Postup přípravy:
Vejce uvařte podle toho, jak ho máte rádi (natvrdo, naměkko či na hniličku). Oloupanou okurku rozkrojte podélně napůl, vydlabejte jadérka a nakrájejte na měsíčky. Cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky. Z paprik odstraňte jádřince a nakrájejte na kostičky. Olivy rozpulte. K zelenině přidejte hrst rukoly a osolte a opepřete. Salát pokapejte olivovým olejem a šťávou z ¼ citronu a důkladně promíchejte. Salát posypte hoblinkami parmazánu, a na vrch poklaďte rozkrojené vejce.
Energetické hodnoty:
Tuky
z toho nas. mast. kyseliny
Sacharidy
z toho cukry
Vláknina
Bílkovina
Sůl
na 100 g
192 kJ/
46 kcal
2,77 g
0,69 g
2,85 g
1,08 g
1,22 g
2,41 g
0,23 g
dávka 700 g
1344 kJ/
321 kcal
19,40 g
4,82 g
19,93 g
7,57 g
8,55 g
16,87 g
1,60 g
Květáková pizza
Pizza nemusí nutně znamenat nezdravý pokrm s přebytečnými kaloriemi a případné porušení zdravého životního stylu. Možná jste do dnešního dne netušili, že výbornou pizzu si můžete udělat i z květáku. Někteří z Vás namítnou, že nejsou příznivci květáku, a není divu. Květák je výbornou košťálovou zeleninou do kuchyně, protože díky své jemné chuti se dá úspěšně použít do různých pokrmů.
Proč jíst květák? Květák je výborný zdroj vitamínů (skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyseliny listové), C, K a E), minerálů a stopových prvků (vápník, hořčíku, fosforu, draslíku a manganu). Množství tuku, které obsahuje, je minimální a příjem bílkovin, vlákniny a omega 3 esenciálních olejů je velmi vysoký.
Suroviny (pro 4 osoby):
na těsto:
omáčka:
obloha:
Přidejte sýr (mozzarella, parmazán, kozí sýr aj.), slaninu, šunku, restované žampiony či cuketu, plátky rajčat, olivy, tuňáka, kousky masa, kapary.
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 190 °C. Květák umyjte, rozdělte na růžičky a uvařte do měkka v hrnci s vodou. Vodu slijte, květák nechte vychladnout. Květák vyždímejte, přemístěte do mixéru a rozmixujte ho spolu s česnekem. Následně přidejte všechny ostatní suroviny na těsto a mixujte, dokud se směs nespojí.
Směs klaďte pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Můžete udělat jednu velkou obdélníkovou pizzu nebo udělat 2 kulaté. Na lžíci olivového oleje zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Poté přidejte protlak a opékejte asi 2 minuty. Přidejte nakrájená cherry rajčátka a nechte omáčku 5 minut provařit. Omáčku ochuťte solí, pepřem, oreganem a čerstvou bazalkou.
Omáčku rovnoměrně natřete na pizzu/pizzy a pečte při 180 až 190 °C cca 20 minut. Pizzu/pizzy vyndejte z trouby a navrstvěte na ně cokoliv, po čem touží Vaše chuťové buňky. Poté dejte na dalších 10 minut do trouby.
příprava: 10 minut
vaření: 1 hodina
Chutné pomazánky nejen ke svačině
Suroviny (pro 4–5 osob):
Postup přípravy:
Uzeného lososa natrhejte na kousky. Kopr nasekejte najemno. Poté utřete se všemi surovinami. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky.
příprava: 10 minut
Suroviny (pro 4–5 osob):
Postup přípravy:
Nastrouhejte červenou řepu a oloupané vejce do mísy. Přidejte prolisovaný česnek, sýr feta, olej, tymián a šťávu z citrónu. Vše promíchejte. Přidejte sůl. Podávejte se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky.
příprava: 10 minut
Suroviny (pro 4–5 osob):
Postup přípravy:
Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužninu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno, zakysanou smetanu, mascarpone, prolisovaný česnek šťávy z limetky. Přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Všechny suroviny vymíchejte do hladka, a pokud bude potřeba osolte podle chuti. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky/ se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky. Dozdobte dle chuti, např: uzeným lososem, cherry rajčátkem, rukolou.
příprava: 10 minut
Krém z červené řepy s kešu smetanou
Máme tu podzim, období viróz a chřipek, takže je načase posilovat imunitu. Všichni víme, že nám pomůže citrón, ale proč nesáhnout po osvědčeném zdroji vitamínů, kterým je červená řepa.
Když se řekne červená řepa, mnoho z nás si představí červené kousky v kyselém nálevu ze školní jídelny. Červená řepa představuje mnohem více než jen špatné vzpomínky ze školní jídelny. O červené řepě je známo, že díky své zásaditosti má schopnost velice dobře potlačovat viry či bakterie. Navíc je považována za důležitý antioxidant. Červená řepa je obrovský zdroj vitamínu C, selenu, kyseliny listové a draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy.
Jednoduchým a zdravým receptem je právě polévka z červené řepy.
Suroviny (pro 4 osoby):
na ozdobení
na kešu smetanu
Postup přípravy:
Řepu vařte v tlakovém hrnci v osolené vodě 45-50 minut nebo použijte vakuovanou červenou řepu.
V hrnci opékejte na olivovém oleji asi 2 minuty cibuli, pak lehce osolte a opepřete, přidejte bobkový list, tymián a hřebíček. Počkejte, až se koření rozvoní a cibule změkne, pak přilijte zeleninový vývar. Přidejte vařenou řepu, provařte asi 10 minut a postupně rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém (při mixování horké polévky zvyšujte výkon mixéru pomalu). Polévku dochuťte solí.
Na kešu smetanu vložte do mixéru kešu ořechy, polévkovou lžíci citrónové šťávy, špetku himalájské soli a cca 100 ml vody. Vše rozmixujte do krémové konzistence.
Polévku servírujte s kešu smetanou, praženými dýňovými semínky a výhonky z červené řepy.
příprava: 10 minut
vaření: 1 hodina
Špagetová dýně zapečená s mletým hovězím masem
Špagetovou dýni z velké části tvoří voda a dále pak vláknina. Vláknina je úžasná v tom, že napomáhá v trávení. Kromě toho v ní nalezneme i řadu dalších důležitých vitamínů a minerálů, zejména vitamín B1, B2, C, hořčík, draslík či železo. Další výhodou dýně je i to, že napomáhá odbourávat tuky. V dýni se totiž nachází enzym, který v našem organismu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Proto není divu, že se tato oblíbená zelenina používá pro různé druhy diet.
Suroviny (pro 4–5 osob):
masová vrstva:
sýrová vrstva:
Postup přípravy:
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku nakrájenou najemno. Přidejte česnek a ještě 2 až 3 minuty restujte. Přidejte mleté hovězí maso a pokračujte v restování ještě 5 minut. Poté přidejte rajčatové pyré, osolte, ochuťte pepřem, italským kořením a nechte probublávat 5 až 8 minut.
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozřízněte a pomocí polévkové lžíce z ní vydlabejte semínka. Vnitřní část dýně potřete olivovým olejem, osolte a rozříznutou částí vložte na plech vyložený pečícím papírem. Poté vložte dýni do trouby a pečte 30 až 45 minut, dokud vnitřek dýně nezměkne. Vidličkou vytrhávejte vlákna připomínající špagety. Pokud je dýně dostatečně upečená, vlákna se pohybem vidličky oddělí sama.
Takto vytvořené špagety vložte do velké mísy, přidejte směs sýrů (ricotta, parmezán) a promíchejte. Vzniklou směs vložte zpátky do dýně, překryjte masovou náplní a nakrájenou mozzarellou a nechte zapéct dalších 10 až 15 minut v troubě, dokud se mozzarella nerozpustí.
příprava: 20 minut
celkový čas: 55 minut
Low-Carb
Low-Carb je trend poslední doby, kdy pod vedením odborníků měníme způsob stravování a životní styl. Hlavním principem Low (málo, nízko)Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečiva, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale zároveň i ovoce, které je zredukováno na minimum.
© 2019 LC LIFE | Všechna práva vyhrazena | webdesign by karkulin