Logo

Blog

lclife

Frittata

Náročný den před Vámi?

Snídaně nebo bleskový oběd nebo večeře z mála surovin? Frittata je správná odpověď, kterou hledáte. Frittata je zapečená vaječná omeleta, do které můžete přidat spoustu vašich oblíbených ingrediencí, které doma najdete (zbytek pečené masa, slaninu, klobásu, zeleninu (papriku, jarní cibulku, cuketu, špenát, hrášek, rajčata), sušená rajčata, sýr).

Frittata s cuketou a balkánským sýrem

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 2 jarní cibulky
  • 1 šalotka
  • 10 cherry rajčátek
  • 4 lžíce hrášku (pokud mražený – nechat povolit)
  • 30 g másla
  • 1 menší cuketa
  • 4 plátky šunky
  • 100 g balkánského sýru (rozdrobeného)
  • 4 vejce
  • čerstvě namletý pepř
  • muškátový květ

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 160 °C. Cuketu nastrouhejte nahrubo, z nastrouhané cukety vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. Šalotku a jarní cibulku nakrájejte nahrubo, zpěňte na kousku másla v pánvi, která je vhodná i do trouby. Vejce prošlehejte vidličkou, přidejte polovinu rozdrobeného balkánského sýru a ochuťte pepřem a muškátovým květem. Nastrouhanou cuketu, nakrájenou šunku, hrášek a balkánský sýr vmíchejte do vajec a nalijte na pánev. Navrch pokládejte na půlky rozkrojená cherry rajčátka a posypte druhou polovinou balkánského sýra. Pečte zhruba 2 minuty, než Vám začnou vejce tuhnout. Poté vložte pánev do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut do zlatova. Poté nechte frittatu krátce odstát, aby se zpevnila a krájejte na klínky jako dort.

příprava: 10 minut

pečení: 20 minut

Frittata se špenátem a kozím sýrem

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 10 cherry rajčátek (rozpůlených)
  • 8 velkých vajec
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla
  • velká hrst čerstvého špenátu (nasekaných)
  • 60 g sýru čedar (nastrouhaného)
  • menší hrst čerstvých bazalkových listů (nasekaných)
  • 100 g čerstvého kozího sýru (rozdrobeného)
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Rozpalte gril. Cherry rajčátka rozložte řeznou stranou nahoru na plech vyložený alobalem. Grilujte 5 minut, vyndejte z trouby a nechte trochu zchladnout. Vejce prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Máslo rozpusťte v pánvi vhodné do trouby a nechte na něm zavadnout špenát. Přidejte ochucená vejce, posypte sýrem (čedar) a bazalkou (trošku si nechte na ozdobu) a urovnejte pomocí vidličky. Navrch rozložte řezem dolů rajčátka, trochu je zatlačte. Posypte kozím sýrem a nechte na středním plameni asi 6 minut zpevnit. Pak přesuňte pod gril a zapečte dozlatova. Posypte obloženou bazalkou a podávejte.

příprava: 15 minut

pečení: 10 minut

Zeleninové saláty

Zeleninový salát se sýrem Halloumi

Suroviny:

  • 1 okurka
  • ½ svazku ředkviček
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1 svazek lahůdkové cibulky
  • 1 hrst čerstvé rukoly
  • 1 hrst čerstvého polníčku
  • 150 g sýru halloumi

Postup přípravy:

Očištěnou okurku rozříznete na poloviny, pomocí lžičky vydlabejte jadérka a nakrájejte na menší kousky. Přendejte do misky a postupně přidejte zbylou zeleninu – na menší kousky nakrájené ředkvičky, cherry rajčátka na čtvrtiny, lahůdkovou cibulku na kolečka. Osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Na konec přidejte omytou a osušenou rukolu a polníček, a ještě jednou promíchejte.

Sýr halloumi rozřízněte na poloviny a opečte v rozehřáté pánvi s trochou olivového oleje dozlatova. Před servírováním nakrájejte na tenké plátky.

Zálivka na zeleninový salát
se sýrem Halloumi

Suroviny – Dresink s dijonskou hořčicí:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 ml olivového oleje
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • 1 stroužek česneku

Nutriční hodnoty

Energetické hodnoty:

 

Tuky

z toho nas. mast. kyseliny

Sacharidy

z toho cukry

Vláknina

Bílkovina

Sůl

na 100 g

291 kJ/

70 kcal

6,00 g

0,97 g

2,81 g

0,70 g

1,04 g

1,26 g

0,05 g

dávka 880 g

2563 kJ/

613 kcal

52,80 g

8,53 g

24,77 g

6,19 g

9,14 g

11,10 g

0,42 g

Salát z polníčku a cherry rajčátek

Suroviny:

  • 300 g polníčku
  • 250 g cherry rajčátek
  • strouhaný sýr typu parmazán (podle chuti)

Postup přípravy:

Omytý a osušený polníček vložte do mísy. Přidejte na půlku překrojená cherry rajčátka a nastrouhaný parmazán. Salát lehce promíchejte a přelijte dresinkem.

Zálivka na zeleninový salát
se sýrem Halloumi

Suroviny – Dresink s dijonskou hořčicí:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 ml olivového oleje
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • 1 stroužek česneku

Nutriční hodnoty

Energetické hodnoty:

 

Tuky

z toho nas. mast. kyseliny

Sacharidy

z toho cukry

Vláknina

Bílkovina

Sůl

na 100 g

490 kJ/

117 kcal

9,83 g

1,98 g

3,17 g

1,49 g

0,83 g

4,22 g

0,05 g

dávka 660 g

3231 kJ/

772 kcal

64,90 g

13,08 g

20,93 g

9,85 g

5,50 g

27,87 g

0,30 g

Barevný ledový salát

Suroviny:

  • 1 ledový salát
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 150 g cherry rajčátek
  • 2 hrsti zelených oliv
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • šťáva z ¼citronu
  • olivový olej

Postup přípravy:

Červenou a žlutou papriku a ledový salát nakrájejte na kostky, cherry rajčátka na čtvrtky, zelené olivy překrojte na poloviny a bazalku na větší kousky. Zeleninu přendejte do větší mísy, pokapejte šťávou z ¼citronu a trochou olivového oleje, osolte, opepřete a zlehka promíchejte.

Nutriční hodnoty

Energetické hodnoty:

 

Tuky

z toho nas. mast. kyseliny

Sacharidy

z toho cukry

Vláknina

Bílkovina

Sůl

na 100 g

199 kJ/

47 kcal

3,04 g

0,47 g

4,11 g

2,83 g

2,12 g

0,95 g

0,50 g

dávka 700 g

1390 kJ/

332 kcal

21,29 g

3,26 g

28,74 g

19,79 g

14,85 g

6,67 g

3,53 g

Jarní zeleninový salát s vejcem

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 1 salátová okurka
  • 170 g cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • ½ svazku ředkviček
  • 1 hrst zelených oliv
  • 1 hrst rukoly
  • sůl
  • černý pepř
  • olivový olej
  • šťáva z ¼citronu
  • strouhaný sýr typu parmazán

Postup přípravy:

Vejce uvařte podle toho, jak ho máte rádi (natvrdo, naměkko či na hniličku). Oloupanou okurku rozkrojte podélně napůl, vydlabejte jadérka a nakrájejte na měsíčky. Cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky. Z paprik odstraňte jádřince a nakrájejte na kostičky. Olivy rozpulte. K zelenině přidejte hrst rukoly a osolte a opepřete. Salát pokapejte olivovým olejem a šťávou z ¼ citronu a důkladně promíchejte. Salát posypte hoblinkami parmazánu, a na vrch poklaďte rozkrojené vejce.

Nutriční hodnoty

Energetické hodnoty:

 

Tuky

z toho nas. mast. kyseliny

Sacharidy

z toho cukry

Vláknina

Bílkovina

Sůl

na 100 g

192 kJ/

46 kcal

2,77 g

0,69 g

2,85 g

1,08 g

1,22 g

2,41 g

0,23 g

dávka 700 g

1344 kJ/

321 kcal

19,40 g

4,82 g

19,93 g

7,57 g

8,55 g

16,87 g

1,60 g

Květáková pizza

Proč si například neudělat na večeři třeba pizzu?

Pizza nemusí nutně znamenat nezdravý pokrm s přebytečnými kaloriemi a případné porušení zdravého životního stylu. Možná jste do dnešního dne netušili, že výbornou pizzu si můžete udělat i z květáku. Někteří z Vás namítnou, že nejsou příznivci květáku, a není divu. Květák je výbornou košťálovou zeleninou do kuchyně, protože díky své jemné chuti se dá úspěšně použít do různých pokrmů.

Proč jíst květák? Květák je výborný zdroj vitamínů (skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyseliny listové), C, K a E), minerálů a stopových prvků (vápník, hořčíku, fosforu, draslíku a manganu). Množství tuku, které obsahuje, je minimální a příjem bílkovin, vlákniny a omega 3 esenciálních olejů je velmi vysoký.

Suroviny (pro 4 osoby):

na těsto:

  • 1 květák
  • 1 vejce
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 ½ lžičky oregana
  • 1 lžička olivového oleje

omáčka:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ bílé cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá bazalka

obloha:

Přidejte sýr (mozzarella, parmazán, kozí sýr aj.), slaninu, šunku, restované žampiony či cuketu, plátky rajčat, olivy, tuňáka, kousky masa, kapary.

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 190 °C. Květák umyjte, rozdělte na růžičky a uvařte do měkka v hrnci s vodou. Vodu slijte, květák nechte vychladnout. Květák vyždímejte, přemístěte do mixéru a rozmixujte ho spolu s česnekem. Následně přidejte všechny ostatní suroviny na těsto a mixujte, dokud se směs nespojí.

Směs klaďte pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Můžete udělat jednu velkou obdélníkovou pizzu nebo udělat 2 kulaté. Na lžíci olivového oleje zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Poté přidejte protlak a opékejte asi 2 minuty. Přidejte nakrájená cherry rajčátka a nechte omáčku 5 minut provařit. Omáčku ochuťte solí, pepřem, oreganem a čerstvou bazalkou.

Omáčku rovnoměrně natřete na pizzu/pizzy a pečte při 180 až 190 °C cca 20 minut. Pizzu/pizzy vyndejte z trouby a navrstvěte na ně cokoliv, po čem touží Vaše chuťové buňky. Poté dejte na dalších 10 minut do trouby.

příprava: 10 minut

vaření: 1 hodina

Chutné pomazánky nejen ke svačině

Také neustále přemýšlíte, jak obměnit tradiční svačiny, aby obsahovaly co nejvíce zdravých ingrediencí a zároveň chutnaly? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci lososa, červené řepy či exotického avokáda

Lososová pomazánka

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 300 g uzeného lososa
  • 100 g krémového čerstvého sýra (Lučina)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • 1 snítka kopru
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Uzeného lososa natrhejte na kousky. Kopr nasekejte najemno. Poté utřete se všemi surovinami. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky.

příprava: 10 minut

Pomazánka z červené řepy se sýrem feta

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 300 g předvařené červené řepy
  • 100 g sýru feta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce vařené natvrdo
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička šťávy z citrónu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • sůl

Postup přípravy:

Nastrouhejte červenou řepu a oloupané vejce do mísy. Přidejte prolisovaný česnek, sýr feta, olej, tymián a šťávu z citrónu. Vše promíchejte. Přidejte sůl. Podávejte se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky.

příprava: 10 minut

Avokádová pomazánka

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 2 zralá avokáda
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce mascarpone
  • 100 g sýra s modrou plísní
    (gorgonzola, niva)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z limetky
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužninu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno, zakysanou smetanu, mascarpone, prolisovaný česnek šťávy z limetky. Přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Všechny suroviny vymíchejte do hladka, a pokud bude potřeba osolte podle chuti. Podávejte s tmavým semínkovým chlebem z kokosové mouky/ se světlým chlebem z mandlové a kokosové mouky. Dozdobte dle chuti, např: uzeným lososem, cherry rajčátkem, rukolou.

příprava: 10 minut

Krém z červené řepy s kešu smetanou

Hustá a vydatná polévka, kterou můžete jíst horkou i studenou.

Máme tu podzim, období viróz a chřipek, takže je načase posilovat imunitu. Všichni víme, že nám pomůže citrón, ale proč nesáhnout po osvědčeném zdroji vitamínů, kterým je červená řepa.

Když se řekne červená řepa, mnoho z nás si představí červené kousky v kyselém nálevu ze školní jídelny. Červená řepa představuje mnohem více než jen špatné vzpomínky ze školní jídelny. O červené řepě je známo, že díky své zásaditosti má schopnost velice dobře potlačovat viry či bakterie. Navíc je považována za důležitý antioxidant. Červená řepa je obrovský zdroj vitamínu C, selenu, kyseliny listové a draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy.

Jednoduchým a zdravým receptem je právě polévka z červené řepy.

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 400 g červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule (nasekaná)
  • sůl
  • barevný pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 1 l zeleninového vývaru

na ozdobení

  • bazalka nebo hrst dýňových semínek (opražená)
  • hrst výhonků z červené řepy

na kešu smetanu

  • hrst kešu ořechů
  • 1 lžíce citrónové šťávy (vymačkaná z citrónu)
  • himalájská sůl

Postup přípravy:

Řepu vařte v tlakovém hrnci v osolené vodě 45-50 minut nebo použijte vakuovanou červenou řepu.

V hrnci opékejte na olivovém oleji asi 2 minuty cibuli, pak lehce osolte a opepřete, přidejte bobkový list, tymián a hřebíček. Počkejte, až se koření rozvoní a cibule změkne, pak přilijte zeleninový vývar. Přidejte vařenou řepu, provařte asi 10 minut a postupně rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém (při mixování horké polévky zvyšujte výkon mixéru pomalu). Polévku dochuťte solí.

Na kešu smetanu vložte do mixéru kešu ořechy, polévkovou lžíci citrónové šťávy, špetku himalájské soli a cca 100 ml vody. Vše rozmixujte do krémové konzistence.

Polévku servírujte s kešu smetanou, praženými dýňovými semínky a výhonky z červené řepy.

příprava: 10 minut

vaření: 1 hodina

Špagetová dýně zapečená s mletým hovězím masem

Zajímavý druh dýně, který dostal svůj název podle toho, že po upečení či uvaření se dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Dnes si ji zapečeme s mletým masem, příště
můžete její dužinu použít místo těstovinové přílohy a přidat třeba maso s omáčkou nebo restovanou zeleninu.

Špagetovou dýni z velké části tvoří voda a dále pak vláknina. Vláknina je úžasná v tom, že napomáhá v trávení. Kromě toho v ní nalezneme i řadu dalších důležitých vitamínů a minerálů, zejména vitamín B1, B2, C, hořčík, draslík či železo. Další výhodou dýně je i to, že napomáhá odbourávat tuky. V dýni se totiž nachází enzym, který v našem organismu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Proto není divu, že se tato oblíbená zelenina používá pro různé druhy diet.

Suroviny (pro 4–5 osob):

  • 1 středně velkou špagetovou dýni
  • 4 lžičky olivového oleje
  • mořská sůl

masová vrstva:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 250 g rajčatového pyré
  • ½ lžičky mořské soli
  • ⅛ lžičky černého pepře (nebo více, pokud máte rádi pikantní)
  • 1 lžička italského koření

sýrová vrstva:

  • ⅔ šálku ricotty
  • ⅓ šálku strouhaného parmezánu
  • ⅔ šálku sýru mozzarella

Postup přípravy:

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku nakrájenou najemno. Přidejte česnek a ještě 2 až 3 minuty restujte. Přidejte mleté hovězí maso a pokračujte v restování ještě 5 minut. Poté přidejte rajčatové pyré, osolte, ochuťte pepřem, italským kořením a nechte probublávat 5 až 8 minut.

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni podélně rozřízněte a pomocí polévkové lžíce z ní vydlabejte semínka. Vnitřní část dýně potřete olivovým olejem, osolte a rozříznutou částí vložte na plech vyložený pečícím papírem. Poté vložte dýni do trouby a pečte 30 až 45 minut, dokud vnitřek dýně nezměkne. Vidličkou vytrhávejte vlákna připomínající špagety. Pokud je dýně dostatečně upečená, vlákna se pohybem vidličky oddělí sama.

Takto vytvořené špagety vložte do velké mísy, přidejte směs sýrů (ricotta, parmezán) a promíchejte. Vzniklou směs vložte zpátky do dýně, překryjte masovou náplní a nakrájenou mozzarellou a nechte zapéct dalších 10 až 15 minut v troubě, dokud se mozzarella nerozpustí.

příprava: 20 minut

celkový čas: 55 minut

LC life

váš zdravý

životní styl

Low-Carb

Low-Carb je trend poslední doby, kdy pod vedením odborníků měníme způsob stravování a životní styl. Hlavním principem Low (málo, nízko)Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečiva, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale zároveň i ovoce, které je zredukováno na minimum.

Sanabit Pharm s.r.o.

B. Martinů 120/1

779 00 Olomouc – Týneček

© 2019 LC LIFE    |    Všechna práva vyhrazena     |     webdesign by karkulin