Hlavním principem Low (málo, nízko)-Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou převážně obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečivo, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale i ovoce, které je zredukováno na minimum.
Sacharidy by měly tvořit 50-60% denního příjmu energie. Low-Carb redukuje toto množství na minimum, to znamená, že obsah bílkovin a tuků je navýšen, kdežto obsah sacharidů je výrazně snížen. U Low-Carb jsou hlavním zdrojem energie bílkoviny, s přiměřeným množstvím kvalitních tuků. Omezení sacharidů může být různě intenzivní, záleží na tom, jak je nastaven Váš metabolismus a hormony, jaké máte genetické předpoklady, jak velkému stresu čelíte nebo jak moc sportujete, ale také jakou máte stravovací minulost. Pokud budete konzumovat méně než 20 g sacharidů denně, Vaše tělo se dostane do stavu, který se nazývá ketóza. Ketóza je stav, při kterém se začnou tvořit ketony, v důsledku nadměrného štěpení tukových zásob, jimiž si tělo vytváří energii. V takovém stavu můžete pociťovat únavu, bolesti hlavy, závratě a také špatných dech. Podle toho, jaké jsou Vaše cíle a vize, čeho chcete dosáhnout, můžete měnit množství sacharidů ve stravě. Optimální příjem je mezi 30 až 50 g/den sacharidů pro osoby, které nemají problém s metabolismem.
Naopak i nadměrná konzumace tuků může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, ale současně zhoršit riziko srdečně-cévních onemocnění. Mimo jiné může také docházet k nárůstu hmotnosti, pokud se neuváženě konzumuje velké množství tučných potravin. Proto je kladen důraz na kvalitu přijímaných tuků.
Množství bílkovin ve stravě není přesně určeno. U bílkovin především zaleží na tom, kdo je konzumuje a za jakým účelem. Vyšší množství bílkovin budou potřebovat zejména těhotné a kojící ženy, rostoucí děti/děti ve vývinu, osoby se zvýšeným fyzickým výkonem, ale také profesionální sportovci. Hubnoucí osoby by měly přijímat méně bílkovin. Doporučená hodnota je v rozmezí od 0,8 do 1,5g bílkovin/kg/den.
Tři hlavní živiny, kterými zajišťujeme svému tělu energii pro fungování, jsou tuky, bílkoviny a sacharidy.
Tyto tři hlavní živiny jsou označovány jako makroživiny. Lidé bojující s nadváhou, obezitou nebo se špatnými stravovacími návyky, by měli přehodnotit jejich poměr ve stravě.
Tuky poskytují organismu nejvíce energie, než bílkoviny a sacharidy dohromady. Konzumace těch správných tuků napomáhá k fungování celého organismu. Tuky v jídle přinášejí pocit dlouhodobé sytosti. Částečně ztuženým rostlinným tukům a transmastným kyselinám by se měl člověk usilující o zdravý životní styl raději vyhýbat
Bílkoviny jsou důležité pro stavbu, obnovu a opravu tkání, ale také pro fungování celého organismu. Doporučeno je přijímat od 0,8 až po 2 gramy bílkovin na kilogram čisté tělesné hmotnosti v závislosti na tom, o jak fyzicky aktivního jedince se jedná. S počítáním bílkovin se nemusí trápit aktivní jedinec, protože je v běžné stravě přijímá z masa, vajec, mléčných výrobků, luštěnin apod.
U sacharidů se jedná o cukry a škroby, které tělu slouží jako rychlý zdroj energie. V organismu se cukry a škroby přeměňují na glukózu, která se okamžitě nebo ve velmi krátké době spálí. V případě nadbytku se ukládá do tuků. Vhodné je především se vyhýbat cukrovinkám, sirupům, průmyslově vyráběným snídaňovým cereáliím a obilným kaším, pečivu z bílé mouky, těstovinám, knedlíkům nebo slazeným nápojům. Nadbytek sacharidů ve stravě dnešní populace a sedavý způsob života mají za následek vnik obezity, diabetu 2. typu a dalších nemocí.
Maso – libové, ale trochu i prorostlejší části
Ryby a mořské plody – i tučnější části
Vejce, mléko a mléčné (plnotučné) produkty (kvalitní a poctivé plnotučné základní verze/varianty)
Tuky
Zelenina – téměř jakákoliv zelenina rostoucí nad zemí, se může konzumovat v neomezeném množství
Ovoce
Ořechy a semínka – výborný zdroj zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek
Nápoje – vždy pijte neslazené, bez příchutí a umělých barviv
Mouky
Cukr – všechny jeho formy: bílý, třtinový
Slazené nápoje, sladkosti – 100% džusy, slazené nápoje, cukroví, zmrzlina, snídaňové cereálie, koláče, müsli
Obiloviny a pseudoobiloviny – pšenice, žito, ječmen, oves, kuřice, rýže, pohanka, bulgur, amarant, quninoa a všechny výrobky z nich, výrobky ze špaldové mouky
Brambory a výrobky z nich – obsahují škrob
Luštěniny – fazole, čočka, hrách, hrášek, arašídy
Cukrovinky a dezerty – sušenky, oplatky, trubičky, bonbóny, mléčné, bílé a různě kombinované čokolády, bonboniéry, dorty a dortíčky, zákusky, muffiny, wafle
Slané pochutiny – tyčinky, crackery, chipsy, křupky
Pečivo – chléb, toastový chléb, rohlíky, ciabatta, croissant, vánočka, biskupský chlebíček, linecké pečivo, buchty, taštičky, šátečky, koláčky, bábovka, hřebeny, záviny s náplní
Rostlinné oleje a ztužené tuky – slunečnicový olej, řepkový olej, sójový olej, tuky na pečení (Hera),
margaríny (průmyslová imitace másla)
Pivo – obsahuje maltózu
Low-Carb
Low-Carb je trend poslední doby, kdy pod vedením odborníků měníme způsob stravování a životní styl. Hlavním principem Low (málo, nízko)Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečiva, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale zároveň i ovoce, které je zredukováno na minimum.
© 2019 LC LIFE | Všechna práva vyhrazena | webdesign by karkulin