Logo

Low Carb

Low-Carb je trend poslední doby, kdy pod vedením odborníků
měníme způsob stravování a životní styl.

Hlavním principem Low (málo, nízko)-Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou převážně obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečivo, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale i ovoce, které je zredukováno na minimum.

Sacharidy by měly tvořit 50-60% denního příjmu energie. Low-Carb redukuje toto množství na minimum, to znamená, že obsah bílkovin a tuků je navýšen, kdežto obsah sacharidů je výrazně snížen. U Low-Carb jsou hlavním zdrojem energie bílkoviny, s přiměřeným množstvím kvalitních tuků. Omezení sacharidů může být různě intenzivní, záleží na tom, jak je nastaven Váš metabolismus a hormony, jaké máte genetické předpoklady, jak velkému stresu čelíte nebo jak moc sportujete, ale také jakou máte stravovací minulost. Pokud budete konzumovat méně než 20 g sacharidů denně, Vaše tělo se dostane do stavu, který se nazývá ketóza. Ketóza je stav, při kterém se začnou tvořit ketony, v důsledku nadměrného štěpení tukových zásob, jimiž si tělo vytváří energii. V takovém stavu můžete pociťovat únavu, bolesti hlavy, závratě a také špatných dech. Podle toho, jaké jsou Vaše cíle a vize, čeho chcete dosáhnout, můžete měnit množství sacharidů ve stravě. Optimální příjem je mezi 30 až 50 g/den sacharidů pro osoby, které nemají problém s metabolismem.

Naopak i nadměrná konzumace tuků může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi, ale současně zhoršit riziko srdečně-cévních onemocnění. Mimo jiné může také docházet k nárůstu hmotnosti, pokud se neuváženě konzumuje velké množství tučných potravin. Proto je kladen důraz na kvalitu přijímaných tuků.

Množství bílkovin ve stravě není přesně určeno. U bílkovin především zaleží na tom, kdo je konzumuje a za jakým účelem. Vyšší množství bílkovin budou potřebovat zejména těhotné a kojící ženy, rostoucí děti/děti ve vývinu, osoby se zvýšeným fyzickým výkonem, ale také profesionální sportovci. Hubnoucí osoby by měly přijímat méně bílkovin. Doporučená hodnota je v rozmezí od 0,8 do 1,5g bílkovin/kg/den.

Pro koho je Low-Carb stravování vhodné?

  • pro osoby, které chtějí zhubnout bez pocitu hladu a následného jojo efektu
  • pro osoby, které si chtějí udržet optimální váhu
  • pro osoby, které potřebují více energie, zlepšení koncentrace a výkonnosti (snížení únavy během dne)
  • pro osoby v prediabetu (tzv. nerozvinutá cukrovka) – vyšší hladina cukru v krvi
  • pro osoby, které neustálé počítání kalorií znepříjemňuje život
  • pro osoby, které netrvají na přesném dodržení sestaveného redukčního či dietního programu
  • pro osoby, které mají dost neustálého kolísání energie během celého dne
  • pro osoby, které chtějí změnit svůj životní styl

Makroživiny

Tři hlavní živiny, kterými zajišťujeme svému tělu energii pro fungování, jsou tuky, bílkoviny a sacharidy.
Tyto tři hlavní živiny jsou označovány jako makroživiny. Lidé bojující s nadváhou, obezitou nebo se špatnými stravovacími návyky, by měli přehodnotit jejich poměr ve stravě.

Tuky

Tuky poskytují organismu nejvíce energie, než bílkoviny a sacharidy dohromady. Konzumace těch správných tuků napomáhá k fungování celého organismu. Tuky v jídle přinášejí pocit dlouhodobé sytosti. Částečně ztuženým rostlinným tukům a transmastným kyselinám by se měl člověk usilující o zdravý životní styl raději vyhýbat

Bílkoviny

Bílkoviny jsou důležité pro stavbu, obnovu a opravu tkání, ale také pro fungování celého organismu. Doporučeno je přijímat od 0,8 až po 2 gramy bílkovin na kilogram čisté tělesné hmotnosti v závislosti na tom, o jak fyzicky aktivního jedince se jedná. S počítáním bílkovin se nemusí trápit aktivní jedinec, protože je v běžné stravě přijímá z masa, vajec, mléčných výrobků, luštěnin apod.

Sacharidy

U sacharidů se jedná o cukry a škroby, které tělu slouží jako rychlý zdroj energie. V organismu se cukry a škroby přeměňují na glukózu, která se okamžitě nebo ve velmi krátké době spálí. V případě nadbytku se ukládá do tuků. Vhodné je především se vyhýbat cukrovinkám, sirupům, průmyslově vyráběným snídaňovým cereáliím a obilným kaším, pečivu z bílé mouky, těstovinám, knedlíkům nebo slazeným nápojům. Nadbytek sacharidů ve stravě dnešní populace a sedavý způsob života mají za následek vnik obezity, diabetu 2. typu a dalších nemocí.

Potraviny

Povolené potraviny (doporučené)

Maso – libové, ale trochu i prorostlejší části

  • o kuřecí, krůtí, telecí, králičí, hovězí, vepřové, husí, kachní, jehněčí, zvěřina, skopové, jehněčí, vnitřnosti (játra, ledvinky, srdce, jazyk), kvalitní slanina, neglazovaná vysokoprocentní šunka
  • o přírodně sušené masné výrobky – pancetta, parmská šunka, chorizo, biltong

Ryby a mořské plody – i tučnější části

  • makrela, losos, tuňák, treska, sardinky, pražma, pstruh, humr, candát, sumec, halibut, ančovičky, kapr, krevety, mušle, sleď

Vejce, mléko a mléčné (plnotučné) produkty (kvalitní a poctivé plnotučné základní verze/varianty)

  • smetana ke šlehání, zakysaná smetana, bílý plnotučný jogurt, jogurt řeckého typu, plnotučný tvaroh, sýry (čerstvé i zrající,
    kvalitní, průmyslově nedochucené a plnotučné verze) – cottage, feta, gouda, eidam, hermelín, mozzarella, niva, parmezán,
    tvarůžky, lučina, creme fraiche

Tuky

  • Živočišné: sádlo, lůj, rybí tuk, máslo, ghee (přepuštěné máslo)
  • Rostlinné: panenský olivový olej, lněný olej, dýňový olej, kokosový olej, avokádový olej, makadamový olej, sezamový olej

Zelenina – téměř jakákoliv zelenina rostoucí nad zemí, se může konzumovat v neomezeném množství

  • ideální je zelená zelenina – všechny druhy salátů: ledový, římský, hlávkový, rukola, polníček, špenát
  • brokolice, hlávkové zelí, čekanka, kapusta, kapusta růžičková, květák, salátová okurka, kedluben, cuketa, cibule, papriky (zelená, červená, žlutá), lilek, olivy, ředkev bílá, červené ředkvičky, rajčata, chřest zelený, květák, zelené fazolové lusky, houby
  • zeleninu rostoucí pod zemí si můžete dát také (větší obsah sacharidů), ale záleží, v jak přísném režimu low-carb
    stravování se nacházíte
  • mrkev, cibule, červená řepa, tuřín, celer, kořenová petržel

Ovoce

  • nejste-li na přísné Low-Carb stravě, můžete si jako dezert občas dopřát kousek ovoce
  • na přísném režimu si občas ve velmi malém množství můžete dát bobulovité ovoce, švestku či pár třešní
  • avokádo, ostružiny, maliny, jahody, borůvky, lesní ovoce, rybíz červený, švestky

Ořechy a semínka – výborný zdroj zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek

  • Ořechy: para ořechy, pekanové, makadamové, mandle, lískové, vlašské, kokos
  • Semínka: chia, sezamová, konopná, dýňová, lněná, slunečnicová

Nápoje – vždy pijte neslazené, bez příchutí a umělých barviv

  • nejlepší je čistá voda – s přidáním plátku citrónu, okurky, lístku máty či meduňky
  • kvalitní čaje – bylinkové, zelené, černé
  • káva – s přidáním smetany ke šlehání

Mouky

  • ořechové a semínkové mouky: mandlová, kokosová, makadamová, lněná, mouka z vlašských a lískových ořechů

Nepovolené potraviny (nedoporučené)

Cukr – všechny jeho formy: bílý, třtinový

Slazené nápoje, sladkosti – 100% džusy, slazené nápoje, cukroví, zmrzlina, snídaňové cereálie, koláče, müsli

Obiloviny a pseudoobiloviny – pšenice, žito, ječmen, oves, kuřice, rýže, pohanka, bulgur, amarant, quninoa a všechny výrobky z nich, výrobky ze špaldové mouky

Brambory a výrobky z nich – obsahují škrob

Luštěniny – fazole, čočka, hrách, hrášek, arašídy

Cukrovinky a dezerty – sušenky, oplatky, trubičky, bonbóny, mléčné, bílé a různě kombinované čokolády, bonboniéry, dorty a dortíčky, zákusky, muffiny, wafle

Slané pochutiny – tyčinky, crackery, chipsy, křupky

Pečivo – chléb, toastový chléb, rohlíky, ciabatta, croissant, vánočka, biskupský chlebíček, linecké pečivo, buchty, taštičky, šátečky, koláčky, bábovka, hřebeny, záviny s náplní

Rostlinné oleje a ztužené tuky – slunečnicový olej, řepkový olej, sójový olej, tuky na pečení (Hera),
margaríny (průmyslová imitace másla)

Pivo – obsahuje maltózu

LC life

váš zdravý

životní styl

Low-Carb

Low-Carb je trend poslední doby, kdy pod vedením odborníků měníme způsob stravování a životní styl. Hlavním principem Low (málo, nízko)Carb (sacharidů) stravování (nízkosacharidové stravování) je omezení konzumovaných sacharidů, tedy stravy, v níž jsou obsaženy obiloviny, těstoviny, brambory, pečiva, průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, ale zároveň i ovoce, které je zredukováno na minimum.

Sanabit Pharm s.r.o.

B. Martinů 120/1

779 00 Olomouc – Týneček

© 2019 LC LIFE    |    Všechna práva vyhrazena     |     webdesign by karkulin